Ce inseamna in fizica "a fi in afara timpului"?

Ce inseamna in fizica "a fi in afara timpului"?

Ce inseamna in fizica a fi in afara timpului?,

Extras dintr-unul din evenimentele "Live with Nassim". Nassim Haramein este director de cercetare la Resonance Science Foundation. Evenimentele "Live with Nassim" sunt intalniri online lunare cu grupurile de studenti din intreaga lume. Aceste intalniri au scop educational si sunt completate cu sesiuni de intrebari si raspunsuri interactive, care vin in ajutorul comunitatii de studenti din peste 77 de tari diferite. Una din intrebarile puse la intalnirea din iulie 2017 se refera la conceptul de NO TIME.


- Ce inseamna in fizica "a fi in afara timpului" (IN NO TIME)? Poate ca, a ramane fara timp?


NH - Depinde foarte mult de context, de aceea am nevoie de mai multe date.
- Vorbind despre NO TIME, intotdeauna te-ai referit la conceptul de spatiu-memorie si la faptul ca, daca nu exista memorie, nu exista nici timp. In plus, eu intotdeauna gandesc aceste lucruri in termeni de fenomene extraterestre.


NH - Da, este bine. Iti poti imagina ca fara memorie nu este timp, deoarece conceptul de timp se refera la ceea ce stim ca s-a intamplat inainte. In felul acesta avem un fel de vector liniar al timpului, da? Deci, daca exista timp in univers, atunci exista si memorie in univers.


Ma refer la memoria, la informatia care se afla in interiorul volumului protonului sau in interiorul volumului oricarei singularitati. Insa reteaua de informatii de la nivelul campului planck se afla pretutindeni si, atunci cand ne deplasam prin campul planck, in fiecare moment informatia este raspandita non-local, instantaneu, in intreaga retea. Fiecare moment, fiecare timp prezent se afla, de fapt, in afara timpului. Este NO TIME, da?


In felul acesta, fiecare sistem de coordonate in spatiu-timp primeste urmatorul bit de informatie si se modifica in mod constant. Deci, in fiecare moment prezent, toate timpurile sunt disponibile, deoarece acesta este raspandit in intreaga retea. In acest sens, este NO TIME. Prezentul este NO TIME, da?


Dar, cel mai important, conceptul de timp devine secundar in raport cu memoria. De aceea, spatiul-timp ar trebui numit spatiu-memorie, deoarece memoria din structura spatiului este cea care face posibila existenta timpului.


- Am aflat ca acesta este in legatura cu bucla de feedback prin care trecem in retea, apoi inapoi in univers, iar in retea si inapoi in univers, deci in anumite momente nu exista timp, cand ne aflam in retea.


NH - Asa este. Imagineaza-ti ca incerci sa traversezi universul. Pentru aceasta este necesar sa intri in interiorul retelei, sa transferi informatia, non-local, in cealalta parte, unde vrei sa mergi, si sa reconstruiesti informatia acolo. Intelegi? Va trebui sa te afli intr-un volum de un anumit gen, va trebui sa traversezi o limita, un orizont al evenimentului, pentru a ajunge la singularitate si a putea iesi intr-o alta limita, in cealalta parte a galaxiei sau intr-o alta galaxie.


Pur si simplu, vei merge fractal prin protonul tau, prin centrul planetei tale, prin centrul soarelui din sistemul tau solar, in centrul galaxiei tale, in centrul stelei dintr-un alt brat al galaxiei, etc. Vei merge literalmente prin reteaua informationala, iar aceasta se va petrece instantaneu, in interiorul volumului care conecteaza toate gaurile negre. Intregul este alcatuit din elemente legate intre ele, interconectate.


In acest sens, timpul devine irelevant. Intr-adevar, in cealalta parte ajungi in acelasi timp in care ai parasit locul de unde ai plecat. Totusi, cealalta parte, fata de locul unde ai fost, se afla la mare distanta in timp. Nu este asa? Atunci cand erai pe aceasta planeta si te uitai la fotonii care ajungeau la ochii tai de la cealalta planeta sau sistem stelar, acesti fotoni parcursesera deja mii de ani, milioane de ani sau miliarde de ani, inainte de a ajunge la ochii tai. Ceea ce vedeai era doar urma lasata de respectivul eveniment. Dar atunci cand ai intrat in retea, ai ajuns in prezentul acelui eveniment ...


- Da. Cealalta informatie, cea pe care o primeai prin intermediul fotonilor, inainte de a pleca, este informatie legata de trecut. De aceea, de fapt, nu stii ce gasesti cand ajungi efectiv acolo.


NH - Asa este. Evenimentul respectiv s-ar putea sa nici nu mai fie acolo. Totusi, toate acestea au si un impact filozofic. Chiar si in cazul distantelor mici, fotonii au nevoie de timp pentru a ajunge la ochii tai, semnalele electrice au nevoie de timp pentru a trece prin creier, samd. Pe scurt, tot ceea ce se afla in exteriorul tau se afla in trecut. Nu-i asa? Singurul prezent actual este ceea ce tu experimentezi la nivelul relatiei singularitatii tale cu restul universului, din centrul tau, care este prezent. Da? Ceea ce se afla in afara ta este trecut.


Iti poti imagina ca urma, calea ta este de fapt toata informatia pe care o lasi in structura spatiului si iti poti imagina ca acea informatie este inca prezenta in structura spatiului in respectivele coordonate. Tu modifici acea informatie cand te gandesti la ea, cand iti schimbi parerea cu privire la ceva din trecut, cand iti schimbi starea emotionala in legatura cu ceva din trecutul tau. Nu-i asa? Toate aceste modificari produc schimbari pana in prezent, te schimba pe tine si prezentul tau si, de asemenea, iti schimba viitorul. Prin urmare, viitorul este modificat de catre trecut si trecutul este modificat de viitor.


- Foarte interesante implicatii.


NH - Da. In special pentru calatoria in timp, calatoria in spatiu, samd. Foarte buna intrebarea.