Ce ar fi daca... Nassim Haramein ar avea dreptate? Prima parte: Pseudostiinta?

Ce ar fi daca... Nassim Haramein ar avea dreptate? Prima parte: Pseudostiinta?

Ce ar fi daca... Nassim Haramein ar avea dreptate? Prima parte: Pseudostiinta?,

Forte fundamentale, energia vacuum-ului, lipsa masei... Gaura neagra din inima atomului. Descoperirea care revolutioneaza fizica (din NEXUS MAGAZINE FRANCE, nr. 89, noiembrie-decembrie 2013)

"Ce ar fi daca... Nassim Haramein ar avea dreptate?", de Marc Mistiaen - Prima parte

Pseudostiinta, scientism, pasareasca pseudo-stiintifica... Sunt calificative pe care anumiti cercetatori le folosesc de cativa ani pentru a caracteriza rezultatele activitatii lui Nassim Haramein, calificative care lasa putin loc de indoiala in privinta acestui "fizician fara diploma", a carui munca nu ar prezenta niciun fel de interes. Cu toate acestea, prelegerile sale aprind in randul publicului o doza crescatoare de curiozitate si chiar de fascinatie. An dupa an, cu multa rabdare, acest cercetator a cucerit, in domeniul sau si pe internet, o recunoastere incoronata recent prin publicarea rezultatelor cercetarilor sale in editia din luna aprilie 2013 a prestigioasei Physical Review and Research International. Articolul (semnat de el in calitate de director de cercetare in cadrul Hawaii Institute of Unified Physics) scoate la iveala teoria sa referitoare la "universul conectat" si ofera o viziune alternativa asupra gravitatiei. Se va face Haramein in sfarsit auzit prin aceasta publicatie? Vom fi oare martorii unei revolutii stiintifice in cazul in care lucrarile sale vor capata recunoastere in lumea fizicii? Pentru a-l intelege, haideti sa incepem cu inceputul si sa aruncam o privire asupra elementelor fundamentale ale teoriei sale.

Cum l-am cunoscut pe Nassim Haramein?

De formatie sunt consultant in domeniul performantei energetice a cladirilor si am observat ca niciuna dintre solutiile propuse pentru energie (cum ar fi panourile solare sau alte proceduri) nu permite punerea in aplicare a unor sisteme care sa produca energie din abundenta si nepoluanta. De exemplu, fabricarea unui panou solar fotovoltaic necesita topirea siliciului, ceea ce presupune un consum mare de energie! Misiune imposibila. Deci... putem da vina pe constrangerile termodinamicii - energia nu poate fi creata ex nihilo, altfel spus, din nimic. Energia poate fi doar transferata de la un sistem la altul. In plus, entropia unui sistem izolat nu poate decat sa creasca sau sa ramana constanta, motiv pentru care cafeaua in mod natural devine mai rece.

Si totusi, pe nesteptate, am descoperit că exista anumite persoane - genii? oameni naivi? escroci? utopici? - care conspira impotriva acestor principii. Ancheta mea, de natura economica si pragmatica, cu privire la Nassim Haramein, a inceput atunci cand acesta tocmai venea in Franta pentru a organiza un seminar de doua zile. Atunci am avut ocazia sa il intalnesc. Nu m-am simtit bine la aceasta prima intalnire. Un sentiment de indignare a pus imediat stapanire pe mine. Remarcile lui Nassim mi se pareau ilogice, pareau sa contrazica tot ceea ce stiam si invatasem pana atunci. El spunea ca nu exista vacuum, ca masa unui proton poate sa depaseasca mai multe miliarde de grame...

A fost prea mult pentru mine. M-am uitat la ceilalti, aproape 80 de participanti si foarte putini dintre ei pareau socati... O Doamne! Ne aflam in Franta, patria lui Descartes. Este posibil ca astfel de comentarii sa nu supere pe nimeni?

Mi-am spus ca probabil nu exista oamenii de stiinta in randul publicului, asa ca l-am intrebat pe vecinul meu ce crede despre acest lucru si el a spus: "Este uimitor!" I-am raspuns cu o nota de aroganta, plin de propriile mele certitudini, de increderea in studiile mele, in lecturile si in practica mea profesionala: "Eu sunt inginer - in domeniul agricol - si ceea ce spune acest tip este absurd". El a raspuns: "Si eu sunt inginer - in matematica aplicata - si nu este absurd..." Mi-am spus ca el trebuie sa fi fost drogat...

La sfarsitul weekend-ului (nu a existat nici o cerere de restituire si nimeni nu a plecat mai devreme de la seminar!), i-am aratat lui Nassim scepticismul meu cu privire la cercetarile lui. El s-a uitat la mine cu un zambet mare, mi-a dat niste referinte si mi-a urat noroc in cercetarea mea. Rabdarea sa si faptul ca m-a ascultat m-au impresionat. M-am gandit ca in mod sigur nu eram singurul care il punea sub semnul intrebarii in acest fel. Si, cu toate acestea, el persista...

O intrebare nu imi dadea pace. Daca vacuum-ul (vidul) nu este gol, s-ar putea folosi aceasta energie, ar putea ea deveni usor accesibila, in ciuda constrangerilor termodinamicii?


Ce ar fi daca... Nassim Haramein ar avea dreptate? Prima parte: Pseudostiinta?,

Asistam la dezvoltarea unei noi paradigme in lumea fizicii? Publicarea recenta a ultimei lucrarii a lui Nassim Haramein intr-o revista stiintifica pare sa indice acest lucru. Teoria sa despre "universului conectat" ofera o viziune alternativa asupra gravitatiei. Aspectul esential consta in descoperirea unei energii care este potential nelimitata.

Nassim Haramein s-a nascut in Geneva, în 1962, tatal sau fiind iranian si mama sa italianca. Inca de la varsta de 9 ani a inceput sa fie pasionat de natura si de modul in care functioneaza universul, materia si energia. A crescut in estul Canadei, unde a fost atras de observarea naturii si a modului in care aceasta se organizeaza. Si-a dedicat timpul, in cea mai mare parte, cercetarilor independente din domenii diferite: fizica, geometrie, chimie, biologie, constiinta, arheologie si diferitele traditii ale lumii, care l-au condus catre dezvoltarea unei abordari de pionierat in privinta gravitatiei cuantice si la teoria unificata a campurilor. De mai bine de 20 de ani Haramein tine prelegeri in intreaga lume, in limba engleza si in franceza, despre teoria unificata. In 2003, el a fondat The Resonance Project Foundation in Hawaii, unde este director de cercetare. Conduce echipe de fizicieni, ingineri, matematicieni si alti oameni de stiinta. In prezent se ocupa cu studiul gravitatiei cuantice (si aplicatiile sale tehnologice), cu cercetarea unor noi forme de energie, a "rezonantei aplicate", a stiintelor vietii, a permaculturii si cu studiul constiintei.

(continuarea in partea a doua)