Ce ar fi daca... Nassim Haramein ar avea dreptate? Partea a saptea: Efectul Casimir si Fluctuatiile energiei din vacuum

Ce ar fi daca... Nassim Haramein ar avea dreptate? Partea a saptea: Efectul Casimir si Fluctuatiile energiei din vacuum

Ce ar fi daca... Nassim Haramein ar avea dreptate? Partea a saptea: Efectul Casimir si Fluctuatiile energiei din vacuum,

Forte fundamentale, energia vacuum-ului, lipsa masei... Gaura neagra din inima atomului. Descoperirea care revolutioneaza fizica (din NEXUS MAGAZINE FRANCE, nr. 89, noiembrie-decembrie 2013)

"Ce ar fi daca... Nassim Haramein ar avea dreptate?", de Marc Mistiaen - Partea a saptea

Efectul Casimir

Fluctuatiile energiei din vacuum au fost confirmate experimental in urma cu zeci de ani. Prima validare experimentala a existentei fluctuatiilor din vid a venit de la asa-numitul efect Casimir. Prin tragerea a doua placi paralele foarte aproape una de cealalta, se observa o usoara diferenta intre densitatea energiei vacuum-ului dintre placi si cea din afara lor. Mai recent s-a aratat ca efectul Casimir dinamic, unde placile sunt reproduse electronic, este literalmente rezultatul extractiei microundelor fotonice din fluctuatiile energiei din vid. Valoarea energiei vacuum-ului la care ne putem astepta, atunci cand toate modurile de excitare sunt considerate ca fiind rezultatul unui numar infinit de oscilatii, reprezinta o cantitate infinita de energie in fiecare punct.

In matematica, adaugand sau multiplicand infinitul cu un numar obtinem intotdeauna infinit, ceea ce nu ne permite sa mergem mai departe. Pentru ocolirea acestei probleme s-a recurs la utilizarea unei valori limita, prin "renormalizare". Limita utilizata a fost lungimea de unda Planck, din moment ce aceasta este cea mai mica oscilatie posibila a campului electromagnetic. Cu toate acestea, densitatea energiei vacuum-ului care rezulta ramane foarte mare. Densitatea Planck, asa cum a fost numita, poate fi obtinuta pur si simplu calculand numarului de mici volume Planck care intra intr-un centimetru cub de spatiu. Rezulta o valoare a densitatii energiei dintr-un centimetru cub de spatiu de aproximativ 10 la puterea 93 grame, valoare care depaseste de departe masa energiei materiei din universul cunoscut, care este de aproximativ 10 la puterea 55 grame. Desi cea mai mare parte a acestei energii este supusa neutralizarii, multe fenomene fizice isi datoreaza aparitia fluctuatiilor energiei din vacuum.

Energia vidului nu este evidenta pentru noi pentru ca exista echilibru. Sa ne imaginam ca asupra unui obiect actioneaza doua forte la fel de puternice, pe aceeasi directie, dar din sensuri opuse. Obiectul va ramane in echilibru, in repaus, iar noi nu vom fi constienti de prezenta acelor forte.

Protonul gaura neagra sau protonul Schwarzschild. Este totul conectat?

Calculand volumul protonului si luand in considerare vacuum-ul pe care acesta il contine, obtinem in volumul acestuia, pe baza densitatii Planck de 10 la puterea -5 grame, o masa de 4,98 x 10 la puterea 55 grame. Pentru ca este mult mai mare decat masa necesara pentru a considera protonul ca fiind o gaura neagra (8,85 x 10 la puterea 14 grame), aceasta valoare este interesanta deoarece corespunde valorii care este in general data pentru materia vizibila din univers. Acesta poate fi un indiciu al conectarii tuturor protonilor prin fluctuatiile vacuumului si, totodata, un indiciu ca totul se afla in interiorul a orice altceva.

Observam ca o proportie foarte mica din masa de energie disponibila in interiorul volumului protonului (care rezulta din densitatea vidului) este necesara pentru ca protonul sa se supuna criteriului Schwarzschild si sa devina o gaura neagra. Nassim Haramein isi incheie lucrarea dupa cum urmeaza: "Atunci cand protonul este privit ca o mini gaura neagra, datorita interactiunii sale cu energia vidului cuantic, masa energiei asociata cu aceasta gaura neagra corespunde exact fortei gravitationale descrisa ca forta tare in fizica cuantica. Sistemul protonului Schwarzschild (sau protonul gaura neagra) prezice remarcabil de bine timpul de interactiune, radiatia electromagnetica, momentul magnetic si se afla probabil la originea formarii nucleonilor din interiorul nucleelor, in termeni de curbura spatio-temporala. Multumita acestei curburi spatio-temporale (la care va puteti gandi ca la o trambulina) nucleonii raman inchisi in interiorul nucleului atomului. Protonul Schwarzschild sugereaza cu putere ca materia se organizeaza scalar in gauri negre (sau in fenomene care sunt similare gaurilor negre) si in acest fel ne conduce catre unificarea scalara a fortelor fundamentale. Ar putea fi gasita o solutie care sa descrie atat originea masei (in prezent necunoscuta in cadrul modelului standard) cat si originea fortei tari ca mecanism gravitational."

Nu s-a terminat!

Din momentul in care Nassim Haramein a intuit ca forta gravitationala ar putea fi mecanismul care tine protonii impreuna, el si-a dat seama ca este necesar sa inteleaga de ce forta colosala din nucleu actioneaza la o distanta atat de scurta, intr-un spatiu atat de mic, care are cel mult 10 la puterea -15 metri, in timp ce forta de atractie a Pamantului produce efecte la distante considerabile, Luna fiind, de exemplu, atrasa de Pamant, desi se se afla la 384400 kilometri distanta de acesta. Nassim Haramein si-a aratat si de aceasta data geniul sau folosind o solutie holografica.

Rezultatele si consecintele acestei abordari sunt surprinzatoare, oferind raspunsurile la intrebarile puse. Mai mult, solutia sa este una eleganta. Pe baza principiului holografic, informatiile care exista in interiorul unui volum de spatiu pot fi descrise prin ceea ce gasim pe suprafata sa. Nassim Haramein merge mai departe si se intreaba daca informatia care cade in interiorul gaurii negre nu este numai codificata holografic, ci este totodata distribuita, in baza principiului holografic, catre toate gaurile negre din univers. Fiecare dintre sferele Planck de pe suprafata unui proton ar putea fi legate de alti protoni din univers prin intermediul "gaurilor de vierme". Este acesta mecanismul care explica masa si gravitatia? Daca un proton este o mini gaura neagra, s-ar putea ca masa sa si forta care ii da nastere sa fie rezultatul retelei de informatii care conecteaza fluctuatiile vacuum-ului din volumul sau intern (care holografic reprezinta toti ceilalti protoni din univers) cu cele de la suprafata sa exterioara? In acest caz ar fi vorba de un mecanism prin care influenta holografica a informatiei din 10 la puterea 80 protoni (care este numarul total estimat al protonilor din univers), ar interactiona cu un singur proton, producand astfel valoarea exacta a masei de repaus a protonului, care este de aproximativ 10 la puterea -24 grame.

In termeni concreti?

Sfera Planck este cel mai mic pachet de informatii posibil, ca un bit de informatie. Sa ne amintim ca sfera Planck este plina cu vacuum. Prin urmare, ea are o dimensiune minima (lungimea Planck) a oscilatiei energiei din vacuum. Pentru a stabili care este informatia de pe suprafata exterioara a unui proton, Nassim Haramein calculeaza numarul de suprafete ecuatoriale ale sferelor Planck de pe suprafata protonului. Pentru a stabili care este informatia din interiorul unui proton, el calculeaza cate sfere Planck se afla in interiorul acestuia. Apoi imparte informatia interna la informatia externa si obtine un numar adimensional, care, inmultit cu masa Planck, ne da o masa. Folosind raza unui proton standard (0,8775 x 10 la puterea -13 cm), el obtine o valoare de 1,603498 x 10 la puterea -24 grame, care reprezinta o diferenta de 4% in raport cu valoarea masei protonului. Folosind noua valoare a razei protonului muonic (0,84184 x 10 la puterea -13 cm), el obține 1,6714213 x 10 la puterea -24 grame, care reprezinta o diferenta de 0,07% fata de masa referinta a protonului (1,672622 x 10 la puterea -24 grame). Folosind metoda geometrica, el poate calcula valoarea razei protonului, care este 0,841236 x 10 la puterea -13 cm! In acest caz avem exact aceeasi masa ca si cea initiala de referinta!

Chiar mai interesant, solutia geometrica a lui Nassim Haramein este echivalentul solutiei lui Schwarzschild la ecuatiile lui Einstein... Da, folosind formule mai putin complicate pentru a ajunge acolo. Apoi, multiplicand raza oricarei gauri negre cu raportul dintre masa Planck si dublul lungimii Planck, obtinem masa gaurii negre! Prin urmare, avem o expresie a gaurilor negre ca functie a masurilor Planck, independent de alte valori cum ar fi G (constanta gravitationala) si C (viteza luminii). Este extraordinar!

Devine din ce in ce mai interesant. Unificarea celor patru interactiuni era imposibila, deoarece interactiunea gravitationala, spre deosebire de alte interactiuni, nu poate fi exprimata in valori distincte. Prin folosirea sferelor Planck, ca biti de informatie, Nassim obtine o solutie valabila. Spatio-temporalitatea nu mai este neteda, ea devine granulara, ceea ce permite unificarea celor patru interactiuni. Solutia lui Nassim Haramein pentru gravitatie este total inovatoare si functioneaza la fel de bine atat la nivel cosmologic, cat si la nivel atomic.

Care sunt implicatiile?

Am putea avea acces la o forma infinita de energie, care ne-ar putea oferi o lume a abundentei, fara saracie sau excludere. Acces gratuit (sau la preturi nesemnificative) la o energie curata, care nu se bazeaza pe arderea resurselor planetei noastre. Lumea de maine se va schimba, nu va mai fi asa cum este astazi, nu vor mai fi razboaie pentru petrol!

Sa revenim la pestii nostri, care acum au devenit constienti de faptul ca mediul in care traiesc este alcatuit din apa. Prin urmare, ei au la dispozitie un numar aproape infinit de molecule de apa, ceea ce le permite accesul la o cantitate infinita de energie. Depinde de ei stabilirea modului prin care vor obtine energia, folosind, de exemplu, hidrogenul si oxigenul pe care apa le contine.

Nassim Haramein ne ofera, de asemenea, elemente importante pentru cunoasterea si intelegerea universului nostru. Abordarea masei prin intermediul principiului holografic ne permite sa o definim si in cele din urma sa o intelegem. Si totusi masa reprezinta unul dintre fundamentele mecanicii, intrucat joaca un rol in legatura cu forta (m x a, adica forta multiplicata cu acceleratia), in legatura cu energia cinetica [(mv la patrat/2) totul la puterea a 8-a] si in legatura cu energia potentiala [(mgh) totul la puterea a 9-a]. De asemenea, intelegerea structurii spațio-temporale ca fiind o structura dinamica, in rotatie, ne permite sa contemplam schimbarea curburii sale, ceea ce corespunde schimbarii gravitatiei.

Imaginati-va posibilitatile in ceea ce priveste transportul si calatoriile in spatiu. Nu va mai trebui sa ne limitam la suprafata pamantului. Fara a mai lua in considerare implicatiile filosofice care decurg din aceasta cercetare, la fel de revolutionare ca si implicatiile pentru fizica, daca nu chiar mai mult. Toate acestea ar putea fi accelerate in cazul in care universitatile noastre si cercetatorii nostri s-ar alatura cercetarilor lui Nassim Haramein.