Gaura neagra supermasiva NG1365 se invarteste cu o viteza extrema de 85% din viteza luminii

Gaura neagra supermasiva NG1365 se invarteste cu o viteza extrema de 85% din viteza luminii

gaura neagra supermasiva NG1365 se invarteste cu o viteza extrema de 85% din viteza luminii,

Oamenii de stiinta care folosesc noul telescop NuStar si telescopul XMM-Newton al Agentiei Spatiale Europene, au determinat recent ca gaura neagra supermasiva NG1365 se invarteste cu o viteza extrema de 85% din viteza luminii sau 670 milioane mile pe ora. Aceasta galaxie este situata la 60 de milioane de ani lumina de Pamant si are in centrul sau o gaura neagra, care are o masa de 2 milioane de ori mai mare decat masa Soarelui.

Prezenta unei regiuni care se roteste atat de rapid in jurul supermasivei NG1365 extinde cunostintele noastre despre gaurile negre a caror prezenta a fost verificata abia in ultimele cateva decenii. Faptul ca le putem studia acum pe cele care se rotesc la viteze relativiste, creste intelegerea noastra in ceea ce priveste dinamica si fizica gaurilor negre.


Cand Karl Schwarzschild a oferit celebra sa solutie la Ecuatiile Campului propuse de Einstein in 1916, conceptul de gaura neagra era considerat a fi doar teorie pura, fara exemple concrete observate in universul nostru. De atunci au fost gasite gauri negre in centrul tuturor galaxiilor si in centrul altor structuri, iar studiul gaurilor negre a devenit recent un domeniu semnificativ al fizicii.

Gaurile negre ofera o zona bogata de studiu. Desi o mare parte dintre ele sunt obiecte imense, ele pot fi foarte simple in structura lor. Unii sustin teoria potrivit careia, pentru a descrie complet natura unei gauri negre, este nevoie doar de cunoasterea marimii si a vitezei sale de rotatie, chiar daca nu sunt inca disponibile informatii cu privire la structura interna a acestor obiecte enigmatice.

Nassim Haramein afirma public, de multi ani, teoria conform careia gaurile negre sunt prezente in centrul fiecarei galaxii, posibil in centrul fiecarei stele, iar fizica lor se regaseste, eventual, chiar in inima atomilor, in centrul atomilor, unde se afla protonii. De exemplu, in lucrarea, "The Schwarzschild Proton", Nassim Haramein demonstreaza ca atractia gravitationala a gaurilor negre de marimea unui proton poate fi responsabila pentru nasterea nucleelor, datorita campului gravitational care depaseste prin forta sa puternicul camp electrostatic de respingere dintre protoni. Mai recent, in "Quantum Gravity and the Holographic Mass", Haramein demonstreaza ca acest camp gravitational are o raza de actiune foarte scurta, la nivel cuantic, si nu se simte in afara nucleului.

Vitezele extreme sau relativiste de rotatie ale particulelor subatomice pot fi responsabile pentru masa dilatata a particulelor si sursa campurilor gravitationale extrem de puternice. Descoperirea recenta a vitezei relativiste de rotatie a materiei, in partea exterioara a unei gaurii negre, contribuie la o mai buna intelegere a fizicii gaurilor negre si valideaza teoriile lui Nassim Haramein referitoare la prezenta si comportamentul unor fenomene foarte interesante.

Sursa: Supermassive black hole found to rotate near speed of light