Gaura neagra supermasiva NG1365

Gaura neagra supermasiva NG1365,

Oamenii de stiinta care folosesc noul telescop NuStar si telescopul XMM-Newton al Agentiei Spatiale Europene, au determinat recent ca gaura neagra supermasiva numita NG1365 se invarteste cu o viteza extrema de 85% din viteza luminii sau 670 milioane mile pe ora. Aceasta galaxie este situata la 60 de milioane de ani lumina de Pamant si are o gaura neagra in centrul sau, care are o masa de 2 milioane de ori mai mare decat masa Soarelui.

Prezenta unei regiunii care se roteste atat de rapid in jurul acestei gauri negre extinde cunostintele noastre despre gaurile negre a caror prezenta a fost verificata abia in ultimele cateva decenii. Faptul ca acum putem studia unele gauri negre care se rotesc la viteze relativiste creste intelegerea noastra in ceea ce priveste dinamica si fizica gaurilor negre.

Cand Karl Schwarzschild a oferit celebra sa solutie la Ecuatiile Campului propuse de Einstein in 1916, conceptul de gaura neagra era considerat a fi doar teorie pura, fara exemple concrete observate in universul nostru. De atunci au fost gasite gauri negre in centrul tuturor galaxiilor observate si in centrul altor structuri, iar studiul gaurilor negre a devenit recent un efort semnificativ in domeniul fizicii.

Gaurile negre ofera o zona bogata de studiu. Desi acestea sunt de multe ori obiecte imense, ele pot fi foarte simple in structura lor. Unii sustin teoria ca este nevoie doar de cunoasterea marimii si a vitezei de rotatie a unei gauri neagre pentru a descrie complet natura acesteia, chiar daca inca nu sunt disponibile informatii cu privire la structura interna a acestor obiecte enigmatice.

Nassim Haramein afirma public de multi ani teoria conform careia gaurile negre sunt prezente in centrul fiecarei galaxii, posibil in centrul fiecarei stele si ca fizica gaurilor negre se regaseste, eventual, chiar in inima atomilor, in centrul lor unde se afla protonii.

In lucrarea sa, "Schwarzschild Proton", demonstreaza ca atractia gravitationala a gaurilor negre de marimea unui proton poate fi responsabila pentru nasterea nucleelor, datorita campului gravitational care depaseste prin forta sa puternicul camp electrostatic de respingere dintre protoni.

Intr-o alta lucrare mai recenta, "Quantum Gravity and the Holographic Mass", Haramein demonstreaza ca acest camp gravitational are o raza de actiune foarte scurta, la nivel cuantic, si nu se simte in afara nucleului. Vitezele extreme sau relativiste de rotatie ale particulelor subatomice pot fi responsabile pentru masa dilatata a particulelor si sursa campurilor gravitationale extrem de puternice.

Descoperirea recenta a vitezei relativiste de rotatie a materiei pe partea exterioara a unei gaurii negre adauga o mai buna intelegere a fizicii gaurilor negre si valideaza teoriile lui Haramein despre prezenta si comportamentul acestor fenomene foarte interesante.

Sursa: Gizmag