Civilizatii din trecut. Locuri enigmatice

Civilizatii din trecut. Locuri enigmatice

Turcia

Cand vorbim despre Turcia, ne gandim in primul rand la istorie, la civilizatii din trecut, la evenimente demult apuse si abia dupa aceea trecem la fotbal, gastronomie sau destinatii turistice all-inclusive.

Situata in sud-estul Europei si in sud-vestul Asiei, Turcia are sansa de a fi marginita de patru mari: Marea Neagra la nord, Marea Egee si Marea Marmara la vest si Marea Mediterana la sud. In aceste zone, spre deosebire de platoul interior, unde clima este rece in timpul iernii, Turcia are un climat mediteranean favorabil din punct de vedere turistic.

Dupa o lunga istorie in care capitala, Istanbul, a fost numita Constantinopol sau Bizant si dupa mai multe secole in care s-a aflat sub conducerea si dominatia otomana, in secolul XX Turcia a demarat un proces de modernizare dupa modelul tarilor occidentale. Alfabetul arab a fost inlocuit cu alfabetul latin, biserica a fost separata de stat, viata economica a fost modernizata. S-a introdus sistemul juridic vest-european si a fost asigurata egalitatea in drepturi pentru femei. Au fost adoptate noi coduri de drept civil, penal si comercial si a fost creata o industrie nationala. Toate aceste schimbari au avut ca scop crearea unei Turcii moderne si s-au datorat in primul rand primului presedinte al acestei tari, Mustafa Kemal Ataturk.

Turismul s-a fost dezvoltat la sfarsitul anilor 1970 si a crescut in ultimii ani. Aproape 6,5 milioane de turisiti viziteaza Turcia in fiecare an.

O simfonie de sunete, culori, mirosuri si oamenii, intr-o combinatie unica, peisaje care se schimba la fiecare doua ore de calatorie, orase antice, relicve ale unor civilizatii de mult apuse, alaturi de statiuni moderne, plaje, moschei, biserici - iata doar cateva exemple care ar putea defini aceasta tara.

In Turcia puteti gasi un amalgam de cultura europeana si asiatica, fie ca este un fel de mancare turceasca delicioasa sau una din melodiile ascultate la radio.

De la Galata Tower puteti vedea orasul vechi, marea Marmara si ... doua continente: Europa si Asia. Cea mai mare altitudine este Muntele Ararat, situat la aproximativ 5.000 de metri deasupra nivelului marii, muntele pe care, conform legendei, s-a oprit Arca lui Noe.

Göbekli Tepe

Exista si alte locuri interesante de vizitat in Turcia? Locuri enigmatice care mai pastreaza inca vestigiile unei civilizatii indepartate, despre care nu am stiut nimic pana acum si despre care abia incepem sa aflam cate ceva? Locuri si descoperiri care ar putea schimba complet imaginea pe care ne-am creat-o despre trecutul nostru si despre noi insine?

Locuri enigmatice care mai pastreaza inca vestigiile unei civilizatii indepartate,

Sanliurfa este o localitate situata la 500 km de Instambul, in sud-estul Turciei. In 1994, un pastor local a observat un varf de piatra pe terenul lui. A inceput sa sape pentru a inlatura piatra de la suprafata terenului si... a tot sapat pana cand a acos la iveala un pilon de 19 metri inaltime. Un pilon cu margini precise si cu un animal ciudat sculptat pe ea.

Piloni care arata ca si cum cum ar fi fost lucrati cu instrumente foarte avansate,
Dupa aceasta prima descoperire, au mai fost gasiti si alti piloni care aratau ca si cum cum ar fi fost lucrati cu instrumente foarte avansate. Comunitatea stiintifica a decis ca acest site, Göbekli Tepe, este una dintre cele mai uimitoare descoperiri arheologice din zilele noastre.

O echipa de arheologi germani a lucrat cu meticulozitate timp de 13 ani pentru a aduce la lumina zilei doar 5% din aceasta civilizatie. Cu toate acestea, ei stiu ce este in sol. Cercuri perfecte de piatra, cercuri in cercuri, langa alte cercuri, si asa mai departe. Din ele se inalta coloane de 19 metri, fiecare cantarind aproximativ 15 tone.

Testele au aratat ca civilizatia Göbekli Tepe este veche de cel putin 12000 de ani. Cu 7000 ani mai veche decat Mesopotamia antica, mult timp considerata a fi leaganul civilizatiei omenesti. Göbekli Tepe se alatura astfel altor constructii la fel de enigmatice si de vechi, cum este Stonehenge sau Marea Piramida.

Pilonii gasiti in site-ul Göbekli Tepe sunt sculptati, astfel incat pe ei se pot vedea diferite tipuri de creaturi, animale, pasari, insecte si chiar trasaturi umane abstracte. S-a speculat ca ar putea fi chiar o Arca a lui Noe sculptata in piatra. Site-ul este situat la mai putin de 350 km de Muntele Ararat, locul unde s-a oprit Arca lui Noe. Este site-ul in legatura cu potopul descris in Biblie?

Sapaturile din provincia Sanliurfa, din Turcia, au mutat perioada inundatiilor si inceputurile civilizatiei noastre cu multe mii de ani in urma fata de ceea ce s-a stiut pana acum.

Este evident ca Turcia reprezinta un magnet pentru iubitorii de istorie: orase antice grecesti, frumuseti ale Imperiului Bizantin, minuni arhitecturale otomane si locuri de pelerinaj pentru crestini. Alaturi de o civilizatie prea putin cunoscuta, veche de cel putin 12000 de ani.

Peste tot in lume, cercetarile arheologice scot la iveala tot mai multe ramasite din trecut, despre care putem doar banui ca apartin unei civilizatii unitare foarte vechi, care a existat candva pe Terra.

Locuri enigmatice care mai pastreaza inca vestigiile unei civilizatii indepartate,